Több évtizede nem látott halfaj terjeszkedik újra a Tisza-tóban

Megosztás

Ön hallott már a pontyfélék családjába tartozó szilvaorrú keszegről? Nem csoda, ha nem, a Tisza-tó duzzasztott vizében például ritkaságnak számított, ám a Magyar Haltani Társaság tájékoztatása szerint az utóbbi években több fiatal példány is feltűnt például a Tiszafüredi öntöző főcsatorna tiszaörvényi csendesítőmedencéjénél, vagy

A szilvaorrú keszeget 1973 és 2021 között egyáltalán nem észlelték a Tisza-tóban, aztán három évvel ezelőtt változás állt be, majd 2022-ben a Tiszafüredi-Holt-Tisza egyik öblében váratlanul egy ilyen példány akadt a horgászok hálójába.

Szintén meglepően hatott, hogy december elején a Horthy-csatorna csendesítő műtárgyába szorult halakat mentésekor is egy szilvakorrú keszegre bukkantak.

2023-ban Sarud körnékén, a Kis-Tisza közelében újabb két példány került elő. Juhász Máté halkutató úgy véli, elképzelhető, hogy az erős szelek és áradások gyenge áramlást alakítottak ki, ez pedig ott tartotta helyben a halakat, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csak megerősödött a folyóvízi állomány.

A hal testhossza nagyjából 20-35 centiméter, legfeljebb 50. A legnagyobb testtömegű 1,4 kilogrammos volt. A homokos vagy iszapos medrű, lassú folyású vizeket vagy a tápanyagban gazdag sík vidéki tavakat kedveli.

Kép: pshe.eliveport.com

Kapcsolódó cikkek